måndag 12 augusti 2013

7200 kr för en natt

Idag avslöjar Sveriges Radio att centrala etikprövningsnämnden varit på ett dygns internat för 130 000 kr. De var 18 personer som under ett dygn bodde på hotell, åt och drack gott och roade sig. Kostnaden per person blir då ca 7200 kr. Det är ganska dyrt för en natt på hotell, med kvällsmat och lunch. Mycket riktigt har riksrevisionen också slagit ner på detta och gett kritik kring hanteringen.

Jag som också jobbar på en myndighet sedan en tid tillbaka blir faktiskt upprörd. Vi som är "vanlig" personal på myndigheter blir drillade i hur varsamma vi ska vara med skattebetalarnas pengar, det finns riktlinjer för representation och redan de första veckorna på jobbet får vi tydlig information om vad som gäller, detta för att myndigheten ska kunna skapa förtroende hos medborgarna.

Visst finns det ett visst utrymme för personalvård, men inga 7000 kr per person att spendera över en natt. Och jag tycker faktiskt det är rimligt. Det är fullkomligt logiskt att vi som arbetar på de statliga och kommunala myndigheterna ska ha ett sunt ekonomiskt tänkande kring utgifterna på arbetsplatsen.

Därför blir jag faktiskt ganska arg när jag hör att andra slösar med samma pengar (Inte blir det vackrare av att det i det här fallet gäller en tillsynsmyndighet som ska hantera etiska frågor inom forskningen). Varför tror dessa människor att de har rätt att göra av med våra gemensamma medel på det här sättet? När många jobbar för att myndigheterna ska åtnjuta förtroende hos medborgarna så kommer några andra och spottar medborgarna i ansiktet. Hur kul är det?

130 000 kr kanske inte är så mycket i det långa loppet och i det stora hav av pengar som den statliga förvaltningen omsätter, men om alla tänker likadant skulle det bli katastrof. Men om alla däremot tog ansvar för det man har makt över att ta ansvar för kanske vi hade haft en trevligare och bättre stat där dessutom folket kanske hade haft mer förtroende för myndigheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar