tisdag 27 augusti 2013

En blomma i Afrikas öken


Just nu läser jag en väldigt gripande bok, som heter En Blomma i Afrikas Öken. Den är skriven av modellen Waris Dirie, och handlar om hennes barndom, uppväxt och flykt från sitt barndomsland, samt hur hos sedan upptäcks och blir modell.

http://cdon.se/b%C3%B6cker/dirie%2c_waris/en_blomma_i_afrikas_%C3%B6ken-265131Det är gripande är berättelsen om hur livet var i Afrika, hon beskriver ingående sina upplevelser när hon som liten blev könsstympad, men också hur det var att vara barn i en nomadstam där allt gick ut på att överleva från dag till dag. När hon stod inför att bli bortgift till en gammal vithårig man tog hin till flykten och hamnade så småningom i London.

Det är ganska tyst om kvinnlig könsstympning i debatten, det är ett fruktansvärt ingrepp som görs på små flickor, helt utan bedövning eller för den delen steriliserade verktyg. Många flickor dör till följd av ingreppet då de drabbas av infektioner. De som överlever kan få stora men för resten av livet. Allt för någon gammal eländig tradition om att kvinnans oskuld är ovärderlig. Hur kan en sån sedvänja få leva vidare? Hur kan mammor och pappor rättfärdiga detta övergrepp i generation efter generation?

Boken är väl värd att läsa. Filmen är väl värd att se. Ämnet är väl värt att engagera sig i.

Gå gärna in på Desert Flower Foundations hemsida och läs mer om kampen mot kvinnlig könsstympning. Det är genom kunskap vi kan förändra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar