torsdag 20 mars 2014

Internationella lyckodagen

Idag är det inte vara vårdagjämningen, utan även internationella lyckodagen. På Sydsvenskans sida kan du läsa mer om bakgrunden till denna dag.

Jag är lite tveksam till konceptet lycka, kanske mest för att det inte går att definiera speciellt tydligt. Är det en känsla eller ett tillstånd?
En del menar att lycka inte kan köpas för pengar, men visst är ett visst mått av ekonomiskt oberoende inte en nackdel i sammanhanget. En del menar att sociala relationer är det viktigaste, men det finns ju eremiter som är fullkomligt nöjda med livet. En del säger att god hälsa behövs för lycka, men det finns massor av exempel på dödssjuka människor som tar vara på livet när det ställs på sin spets och menar att de är lyckligare än tidigare. En del hävdar att äventyr och resor är det bästa för att uppnå lycka, medan andra älskar att vara hemma och känna sig trygga.

Jag tror mer på sanning än lycka, att hitta det som är sant i ens eget liv, att göra saker som stämmer överens med ens värderingar och livssyn. Då blir man kanske inte lycklig, men man blir sann och det tror jag är en go känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar