fredag 28 mars 2014

Dagens sexistiska

Ett samtal vid frukostrasen idag handlade av någon anledning om smör. En av herrarna säger att det inte är fettet som är farligt, utan sockret och att smör därför är ok. Den andra herren i sällskapet utbrister -vad tjejig du låter. Vi andra stämde in i skrattet.

Nu när jag tänker tillbaka på detta fastnar skrattet i halsen. Det outtalade budskapet är ju onekligen att det är bara töntiga kvinnor som håller på med trams som dieter och håller koll på vad de stoppar i sig. Kvinnor är alltså inte bara ytliga varelser som hela tiden försöker tänka på sin vikt. De är dessutom korkade nog att tro att det finns mirakelkurer.

Jag är helt övertygad om att varken mannen som fällde kommentaren eller vi som skrattade tänkte allt det då. Inte heller har vi sådana åsikter. Men det faktum att vi kallar något för tjejigt för att vara nedlåtande eller retas befäster bara föreställningen om att kvinnor är aningen mindre värda än män och det faktum att vi inte reagerar på det utan tvärtom kan tycka att det car en festlig kommentar visar hur djupt rotad denna föreställning är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar