tisdag 1 april 2014

Sjukvård eller hälsovård

Om ett parti skulle lägga fram vettiga planer för hälsovård skulle jag tveklöst rösta på dem. Men det som hörs i debatten är bara mer pengar till sjukvården och det är klart att det behövs när vi inte har någon vettig hälsovård.

Med hälsovård menar jag det som kommer innan vi behöver sjukvård. Förebyggande och hälsobringande åtgärder, i skola, på arbetsplatser och på alla andra ställen där folk befinner sig.

Vinsterna skulle vara många. Vi skulle minska sjuktalen ordentligt. Människor skulle må bättre och människor som mår bättre tenderar att vara snällare mot varandra, kanske skulle vi slippa en del bråk. Människor skulle bli mer arbetsföra, om vi hade arbetsplatser som arbetade mer strukturerat med hälsa och arbetsmiljö skulle människor kunna vara på sina arbetsplatser mer. Vi skulle spara massor av skattepengar i minskade vårdkostnader och minskade sjukpenningkostnader. En tänkbar konsekvens är att barn skulle bli friskare eftersom deras föräldrar, lärare och andra vuxna mår bra och visar hur man gör för att må bra.

Dessutom skulle sjukvården kunna ägna sig åt de som är riktigt sjuka, det som inte går att påverka genom livsstilsval, de sjukdomar som ändå finns där.

Om vi kunde hjälpas åt så att fler av de som är sjuka eller friska kunde känna att de har hälsan så tror jag att mycket skulle vara vunnet.

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med! Förbyggande och hälsofrämjande åtgärder, för både fysisk, psykisk och social hälsa skulle spara så ofantligt mycket resurser. Men det verkar inte politikerna ha begripit riktigt än, kanske för att det inte finns siffror svart på vitt som tydligt visar på vinsterna, eftersom vinsterna ligger i framtiden.

    SvaraRadera