söndag 27 april 2014

Diskriminering

Jag har en kollega som inte hör så bra, personen har hörapparat, vilket så klart är till hjälp, men i stora folksamlingar är det ändå svårt. Varje gång det är föreläsning eller stormöte på jobbet ber min kollega att de som pratar ska använda mikrofon, det blir alltid debatt, föreläsaren säger alltid emot eller ber kollegan att sätta sig längre fram, vilket inte hjälper. Jag blir så himla förbannad. En person som är anställd på en arbetsplats ska kunna få tillgodogöra sig information på samma sätt som alla andra, utan att bli ifrågasatt. Det ska inte vara personens uppgift att påtala och debattera om detta varje gång. Det är chefernas uppgift.

Men det som upprör mig mest av allt är hur många föreläsare som inte har vett att förstå att det är en del av deras arbete att prata i mikrofon. De tycker uppenbarligen att det är obekvämt, men de får banne mig betalt för att övervinna det obehaget. Om man väljer den rollen så ingår det att se till att de man föreläser för eller utbildar hör vad man säger. Det finns ingen som har tillräckligt stark stämma för att klara av ett stort rum med mer än 30 personer, oavsett om det finns någon med funktionshinder eller inte. Det är bara att leva med mikrofonanvändandet eller välja annat arbete. Det är inte okej att sätta sina egna behov framför den med funktionshinders behov i det här fallet. Det är egoistiskt och riktigt ohyfsat.

På vårt jobb har vi fina, välskrivna dokument om likabehandling, där det framgår med all tydlighet att ingen ska diskrimineras på grund av sin funktionsnedsättning. Och just det, även lagen förbjuder sådan diskriminering. Att det ändå förekommer sådan diskriminering regelbundet är helt sanslöst. Speciellt när det är så enkelt att åtgärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar