tisdag 6 maj 2014

Dagens samhälle

Dagens samhälle ställer andra krav på individerna... En mening som hörs dagligen i alla möjliga sammanhang, som förklaring på varför ungdomarna är lättklädda, varför folk blir allt fetare, varför fler är ensamma, varför sjuktalen stiger, varför fler blir psykiskt sjuka, varför de äldre inte får den vård de förtjänar, varför bostäder saknas. Listan kan göras hur lång som helst. Allt kan skyllas på dagens samhälle. Det är ju bekvämt...

Som om samhället är en egen organism, eller kanske en Gud som styr och ställer som den vill. Som om vi inte kan påverka. Jag tror att vi måste höja blicken och inse att samhället är vi, att vi kan styra mycket mer än vi tror. Vi har demokratiska val där vi kan väja vilka som ska styra vårt land. Men det är kanske ännu viktigare att vi tillsammans tar ansvar för de små sakerna i vardagen, vad vi handlar, hur vi pratar med varandra, hur vi möter främlingar och inte minst hur vi tänker om varandra.

Om vi inte köper de saker som vi tycker är förskräckliga kommer de inte att produceras. Marknaden styr produktionen. Om vi vill att det ska produceras mer ekologisk mjölk behöver vi köpa mer ekologisk mjölk.
Det sätt vi väjer att prata på avgör skapar världen. Om läkarna på vårdcentralen pratar om patienterna som en belastning kommer de att vara en belastning. Det vi tänker påverkar också med stor sannolikhet det vi säger. Tanke, ord och handling hänger ihop i en enkel och ändå komplex väv.
Om vi tror att människor vi inte känner är goda och trevliga kommer vi att bemöta dem på ett sätt som ökar sannolikheten att de bekräftar vår bild.

Jag tror att vi tillsammans kan ändra dagens samhälle om vi bara vill. Men det kanske är den lite smalare vägen vi måste gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar