söndag 10 november 2013

Miljömål

Idag har jag åter insett att jag aldrig kommer att kunna bli perfekt! Surprise!

Vad jag tänker på är den här känslan av att aldrig göra tillräckligt för exempelvis miljön eller omvärlden. Att man aldrig räcker till. Men så kom jag på att jag kan göra som företag och myndigheter. Jag sätter upp mål som är mätbara. Alltså inom så lång tid ska jag har gjort så mycket.

De mål jag satt upp är:
* Minska min elproduktion med 10 % på ett år.
* Om ett år ska 50 % av mina inköpta matvaror vara ekologiska, närodlade eller rättvisemärkta.
* Om ett år ska jag slänga 25 % mindre mat.
* Om ett år ska 75 % av den mat jag äter hemma vara vegetarisk.

Därefter är det lättare att göra upp planer för att nå målen. Jag har exempelvis redan ställt om mina timers till att lamporna ska lysa en timme mindre om dagen. Jag har också kopplat om mina sladdar så att TV:n och DVD:n inte behöver vara på standby bara för att datorn är igång.

Detta är ett sätt som inte fungerar för alla, men jag som älskar statistik och ordning och reda tror att det kommer att vara bra för mig. Realistiska och mätbara miljömål, det är väl inte svårare för mig än för kommunerna? Om det fungerar får vi se om ett år. Återkommer då.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Just elförbrukningen borde man lätt kunna minska på bara genom att vara lite medveten… Jag har massvis med grejer som står på standby jämt och ständigt, helt i onödan, och drar ström. För att inte tala om torktumlaren som jag använder av ren lathet istället för att hänga upp kläderna på torkstället. Jag borde inspireras mer av dig...

    SvaraRadera
  2. Det borde du faktiskt! Dessutom är det lätt att mäta eftersom det står på varje faktura hur mycket man förbrukat och då kan man ju lätt följa upp det hela!

    SvaraRadera