söndag 13 oktober 2013

Introvert

Introvert : den tysta revolutionen (Inbunden)I helgen har jag varit i Närke och hälsat på en gammal vän. Det har varit en fantastisk helg och jag har löst en mordgåta, vandrat runt i dåtiden, köpt årets pepparkaksform och lagt pussel.

Från Skåne till Närke är det många timmars tågresa och jag har ägnat tiden åt att läsa en bok som heter "Introvert - den tysta revolutionen". Det är en bok som handlar om mig och många andra. Eller i alla fall om ett av våra personlighetsdrag. Det är en bok med många igenkännigsfaktorer och jag har suttit på tåget och nickat för mig själv. För han sätter huvudet på spiken så många gånger. Hur vi som är introverta ofta blir avbrutna bara för att det tar lite tid för oss att formulera oss. Att vi kan uppfattas som korkade bara för att vi inte ägnar all vår tid åt att berätta om allt vi kan. Hur det känns som att man blir socialt bakfull efter sammanhang där man behöver vara bland många människor samtidigt. Hur vi kan ha svårt med kallpratet för att det är onödigt, då vi hellre ägnar tid åt de viktiga frågorna i världen.

Det är verkligen inte så att man kan dra alla över en kam i detta heller. Men det är en bok som hjälper läsaren att förstå sig själv och sina medmänniskor. Jag tycker inte att det är en självhjälpsbok, utan snarare en självacceptansbok. Vissa av oss är introverta, andra är extroverta, så är det bara. Vi är bra på olika saker. Det är egentligen lika naturligt som att vissa är fysiskt starka och andra inte. Att vissa är bra på matte och andra på annat. Vi är bara olika, det är inte mer med det.

Det jag inte riktigt uppskattar med boken är att författaren verkar försvara alla sina sidor med att han är introvert och i vissa fall förstår jag inte alls kopplingen, att ha ett sinne för detaljer till exempel borde ju inte vara särdeles avhängigt på om man är introvert eller extrovert, inte heller förmågan att hålla fokus på samma sak länge. Om jag går till mig själv är jag extremt introvert, men jag byter gärna sysselsättning och är inte så värst bra på att bli specialist på saker (som jag inte jobbar med), för när jag kan lagom mycket om något så är det inte så intressant längre. Å andra sidan är han sannolikt mer inläst i ämnet än jag, så han kan mycket väl ha rätt i sin framställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar