tisdag 17 december 2013

Psalmer är faktiskt kristna, så det så

I dagarna har utbildningsministern uttalat sig om att psalmsång och präst visst ska vara tillåtet vid skolavslutningar som hålls i kyrkan. Helt rimligt tycker jag. Ska man vara i kyrkan kan man väl ändå få prata om varför man har kyrkor och varför man firar jul, att en präst gör det är inte alls konstigt.

Morgon i p4 tog upp ämnet snabbt i morse och männen som pratade om detta ansåg också att det var helt ok att vara i kyrkan och att sjunga psalmer. Argumentet var att många psalmer inte är kristna utan bara fina traditionella bitar. Alltså mer fel kan man inte ha. Psalmer är kristna, punkt. Det går inte att komma runt. Kyrkor som är i bruk är till för religiöst utövande. Det går inte heller att komma runt. Kyrkan är mer än en vacker lokal.

Personligen tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle att lära barn om vår historia, vår religion och vår kultur om barnen får besöka kyrkor. Likaså kan det vara bra att besöka andra platser där man kan lära sig saker, moskén, synagogan, historiska museet, stadsarkivet, danslokalen, ishallen och vad man nu kan tänka sig. Men att gå till ishallen och inte få åka skridskor, eller ens prata om skridskor är lika tokigt som att gå till kyrkan och inte få prata religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar