torsdag 12 juni 2014

Tävling i jämställdhet

I samband med Nordiskt forum, som startar idag i Malmö, intervjuades någon av arrangörerna och mannen som intervjuade ställde frågan: -Men Sverige har ju kommit långt med jämställdheten i jämförelse med andra länder, behöver vi verkligen jobba med det längre? Jag minns inte vad den intervjuade svarade för jag blev lite upprörd och började tänka att om vi byter ut ordet jämställdhet mot något annat, nästan vad som helst. Vad händer då? Låt mig ta några exempel:

-Men Sverige har ju kommit långt med att minska dödstalen i trafiken i jämförelse med andra länder, behöver vi verkligen jobba trafiksäkerhetsfrågorna längre?

-Men Sverige har ju kommit långt med forskningen kring läkemedel i jämförelse med andra länder, behöver vi verkligen forska kring det längre?

-Men Sverige har ju kommit långt när det gäller hälsa i jämförelse med andra länder, behöver vi verkligen jobba med det längre?

Det blir lite töntigt och ingen skulle fråga det i andra sammanhang. Vi bör inte heller göra det när det gäller jämställdhet, för vi tävlar inte med de andra länderna, det handlar inte om att bli mest jämställda i världen. Det handlar om att bli helt jämställda. Punkt slut. Den dagen när män och kvinnor har samma möjlighet att leva sina liv som de själva vill, samma möjlighet till delaktighet och samma värde, den dagen kan vi vara nöjda. När det är så självklart att vårt värde sitter i det faktum att vi är, och inte att vi är män eller kvinnor, då kan vi sluta arbeta, för då har vi ett samhälle där vi utrotat urgamla normer  och instiftat nya något sundare normer. Den dagen ska jag skåla i äkta champange, men troligtvis får det bli mina barn eller barnbarn som får skåla om vi inte sätter fart allihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar